Виробник курятини – Rolnicza Spoldzielnia Produkcyjna. У ній виявили сальмонелу роду Salmonella Enteritidis.

Цікаво У школах вилучили 3 тонни небезпечних харчів: які порушення найчастіше фіксують у їдальнях

До Львова привезли польську курятину, заражену сальмонелою

  • Польський виробник переробив курятину на м'ясо механічного обвалювання.
  • Його надіслали до львівської компанії "Фішзахід" (офіс розташовується на Городоцькій).
  • ​Про це мовиться в повідомленні, яке отримали завдяки системі швидкого оповіщення щодо харчових продуктів та кормів (RASFF).

Що таке сальмонела

Сальмонела (Salmonella) – це рід грам-негативних бактерій, які спричиняють у людей та тварин черевний тиф, паратифи та сальмонельози. Сальмонельоз вражає травну систему. Хвороба супроводжується розвитком діареї, інтоксикацією та зневодненням організму, а іноді – сепсисом та гнояками у внутрішніх органах.

Чим небезпечна заражена сальмонелою курятина

Головна епідеміологиня Львівщини Наталія Тімко у коментарі "Твоє місто" розповіла, що сальмонельоз, який викликає Salmonella Enteritidis, може перебігати у різноманітних формах. Людина може перенести хворобу легко, а може й померти.

Сальмонельоз є гострою кишковою інфекцією, яка виникає після проникнення збудника, зокрема сальмонели в організм людини. Як правило, це відбувається з харчовими продуктами, рідше – з водою, або може передатися через забруднені мікробами руки,
– зазначила Тімко.

Спочатку сальмонельоз починається з високої температури, нудоти, блювоти та болю в животі. Пізніше у людини починається діарея.

За словами Тімко, у Львівській обласній інфекційній клінічній лікарні на стаціонарному лікуванні постійно перебувають люди з гострими кишковими інфекціями, зокрема і з сальмонельозом. За перші чотири місяці 2021 року в пацієнтів зафіксували 28 випадків зараження сальмонелою, а у 2020 році – 55 випадків.

Читайте також Випив замість води: 22-річному трактористу відмовили нирки після пів літри антифризу

Небезпечний товар зобов'язані вилучити з обігу

Відповідно до українського законодавства, якщо харчові продукти, які ввезли в Україну, є небезпечними, то їх негайно потрібно вилучити з обігу. Якщо вони могли потенційно потрапити до споживачів, то підприємству слід повідомити про причини їхнього вилучення.

У разі потреби він відкликає харчові продукти, якщо застосування інших заходів є недостатнім для досягнення прийнятного рівня захисту здоров'я споживачів,
– розповіли у Держпродспоживслужбі.

Про вжиті заходи щодо долі зараженої курятини виробник протягом 2 днів повинен повідомити Головне управління Держпродспоживслужби.

Частину зараженої курятини вже реалізували

Головний спеціаліст відділу безпечності харчових продуктів та ветеринарії управління Держпродспоживслужби у Львові Тарас Бурий розповів, що у ТОВ "Фішзахід" привезли 6,5 тонни курятини. Наразі там є лише 940 кілограмів м'яса, яке вирішили утилізувати.

"Оскільки після експертизи на підприємстві, звідки привезли продукцію, виявили перевищення за мікробіологічними показниками, нас повідомили, щоб ми зупинили обіг м'яса", – зазначив фахівець.

Він додав, що частину зараженої сальмонелою курятини вже реалізували. Наразі фахівці проводять розслідування, де небезпечне м'ясо могло опинитись.

Якщо курятина буде сирою, то її повернуть назад. Проте, якщо м'ясо вже переробили, то вилучити його буде неможливо. Однак, за словами Бурого, після термічної обробки така продукція підлягає знезараженню.